Külföldi cégkivonatAz ITIL fontos fejezete a cégek működésének biztonságával foglalkozik annak érdekében, hogy az hosszú távon is megfelelő legyen. Magyarországon a cégnyilvánosság már évek óta biztosított, mégpedig uniós vonatkozásban is kiemelkedő szinten. Viszont mi is a helyzet a külföldi cégkivonatokkal?

Hazai cégkivonatok

Ma már széles körben ismert, hogy az https://www.e-cegjegyzek.hu/ portálon már 2008. január 1-től ingyenesen lekérdezhetők a hazai cégek cégadatai, beleértve a mindenkori legfrissebb cégkivonatukat is. A magyar cégek is hozzászoktak ahhoz, hogy minden cégkapcsolat előtt ellenőrizzék itt a partnercéget, például, hogy valóban az illetékes cégvezetővel tárgyalnak-e?

Európai uniós cégkivonatok

Uniós viszonylatban hatalmas előrelépést jelentett, hogy összekapcsolták az uniós államok cégnyilvántartásait, így az uniós cégek cégkivonatai mindenki számára elérhetővé váltak. 2020-ban ez még eléggé döcögős, sokszor csak az adott ország nemzeti nyelvén működött, illetve még nem lehetett lekérni a főbb céges dokumentumokat sem (pl. a társasági szerződést).

Külföldi cégkivonatok

Viszont mi is a helyzet az unión kívüli világ cégadataival, így az egyéb külföldi cégkivonatokkal? 2019-ben egy hazai cég hiánypótló, külföldi cégkivonatokat forgalmazó szolgáltatással jelentkezett. A világ szinte összes államában (ezek száma az induláskor csaknem 300!!) vonatkozásában működő cégekről képes cégkivonatokat és gazdálkodási adatokat szolgáltatni. Sokszor pedig nem csupán friss és hiteles cégkivonatot, hanem mérleget is, sőt bizonyos esetekben a céges alapdokumentumok (így például a társasági szerződés stb.) másolatait is rendelkezésre tudja bocsátani. Az utóbbi szolgáltatásával például ki is egészíti az egységes európai uniós céginformációs portált.

Nézzünk meg néhány példát

Csehországi avagy cseh cégkivonat (cégjegyzék) és mérleg

A cégkivonat esetében lehetőségünk van mind a lekérdezés napján aktuális, mind pedig a történeti adatokat tartalmazó, filmszerű okmány lekérdezésére. Mérleg esetében nem csak magát az éves beszámolót lehet lekérdezni, hanem annak a szöveges értelmezését is. Ezen kívül a céges dokumentumok egész sora elérhető, például a társasági szerződés módosításai, s a céget érintő esetleges bírósági határozatok is.

Svájci cégkivonat

Ebben a viszonylatban az az érdekes, hogy lehetőség van az adott cég adatainak mind a fényképszerű, mind pedig a filmszerű adatlekérésére is. Az első esetben kizárólag csak az aktuális adatokat láthatjuk, a második esetben viszont az alapítása óta bekövetkezett változásokkal is megismerkedhetünk. Az utóbbi esetben a svájci cégkivonat egy időbeli történetet tartalmaz.

Montenegrói cégkivonat

Sajátossága, hogy alacsonyabb áron egy szűkebb adattartalom is megismerhető az adott cégről. Magasabb áron nem csupán az adattartalom bővül, hanem a cégkivonatra egy címeres pecsét és aláírás ís rákerül, ennek megfelelően ez egy hiteles cégkivonattá válik.

Romániai cégkivonat

Több vonatkozásban is sajátos a romániai cégkivonat beszerzése:
  • hátránya, hogy csak romániai lakosoknak vagy cégeknek adják ki, mégpedig NÉVRE szólóan;
  • előnye viszont, hogy nem csupán a magyar értelemben vett cégkivonat adatait tartalmazza, hanem az állami mérleg-adatbázisból is beleemelnek néhány kulcsfontosságúnak ítélt adatot, mint például a cég létszáma, nyeresége / vesztesége. Mindezt filmszerűen, a legutóbbi három lezárt gazdasági év vonatkozásában.


egy romániai cégkivonat eleje

Egy romániai cégkivonat eleje. Látható, hogy NÉVRE szólóan valamilyen "IOAN" nevű román állampolgár számára adták kiÍgy egy román cégkivonat egyben pénzügyi-gazdasági értelemben is tájékoztatja az adott cég iránt érdeklődő személyt. +